LAUER bloksysteem besturing

LAUER bloksysteem besturing


b1

Art.nr. L 4010 – UBS 10 – Universele blokmodule voor analoogbedrijf

UBS 10 regelt alle noodzakelijke functies voor de blokbeveiliging en bewaakt het gehele bloktraject, inclusief de rij- en stopsectie. Contact- schakelrails en/of reedcontacten zijn overbodig. Het bloksein wordt direct aangestuurd. De vast ingestelde afremtijd van de UBS 10 bedraagt ongeveer 3 seconden. Dit komt overeen met een remweg van ongeveer 20 cm bij H0 en halve snelheid. Om een langere remweg te realiseren, wordt de UBS 90 eenvoudig met een stekkertje op de UBS 10 aangesloten.

 • Afremmen in de stop- en rijsectie.
 • Ook op grotere modelbanen toe te passen.
 • Ook geschikt voor trek- duwtreinen
 • Aansluiting voor lichtsein en armsein met eindafschakeling.
 • Zowel individueel als meervoudig inzetbaar als seinmodule.

b2

Art.nr. L 4015 – UBS 15 – Universele blokbouwsteen voor analoog- en digitaalbedrijf

Deze bouwsteen biedt dezelfde functionaliteit als de UBS 10. Omdat de UBS 15 echter hoofdzakelijk in digitaalsystemen gebruikt wordt, is een afremmodule achterwege gelaten. De UBS 15 heeft in plaats hiervan een ingang die op een betreffende afremmodule van het digitaalsysteem kan worden aangesloten. Op deze manier wordt ook bij deze bouwsteen een voorbeeldig optrekken en afremmen mogelijk gemaakt.

 • Stop- en rijsectie schakelt af.
 • Met een afzonderlijke remcentrale, remgenerator of gelijkspanning wordt voorbeeldig optrekken en afremmen mogelijk gemaakt.
 • Ook geschikt voor trek- duwtreinen.
 • Aansluiting voor lichtseinen of armseinen met eindafschakeling.
 • Als handmatig geschakelde seinbouwsteen inzetbaar.
 • Met enige beperking combineerbaar met UBS 21

Toepassingsvoorbeelden om te downloaden, zie overzicht onder aan deze pagina.


 b3

Art.nr. L 4020 – UBS 20 – 4-voudige blokbesturing voor alle systemen (analoog en digitaal).

Dankzij het compacte ontwerp van de UBS 20 is een 4-voudige blokbesturing op 120 vierkante centimeter gerealiseerd. Deze bouwsteen kan overal worden ingezet waar zonder veel moeite een bloksysteem opgebouwd moet worden. De USB 20 is zo ontworpen dat zowel armseinen met eindafschakeling als lichtseinen gebruikt kunnen worden. Door een externe voedingsspanningsingang voor het sein kan elk geschikte spanningssoort gebruikt worden. Bij seinen met een ingebouwde LED’s kan bijvoorbeeld een eventueel voorhanden zijnde gelijkspanningstrafo met constante of regelbare uitgangsspanning gebruikt worden.


 b4

Art.nr. L 4021 – UBS 21 – 3-voudige blokbesturing voor alle analoog- en digitaalsystemen

Met dit bloksysteem wordt men in staat gesteld een zeer realistisch treinbedrijf te realiseren. Bij vrijwel elk digitaalsysteem is het mogelijk om een optionele afremcentrale of een afremmodule in meerdere baansectie op te nemen. Hierbij wordt het bijvoorbeeld mogelijk om op het juiste moment vóór een sein al over te schakelen naar de afremmodus. Op deze toepassing is de nieuwe UBS 21 toegespitst; De UBS 21 is voorzien van een extra ingang waarop de afremmodule aangesloten kan worden. Met enige beperking ook combineerbaar met UBS 15


 b5

Art.nr. L 4050 – UBS 50 Uitbreidingsbouwsteen voor de blokbesturing UBS 10.

Met de UBS 50 kunnen secties, zoals bijv. een schaduwstation of een rangeergebied in een bloksysteem met de UBS 10 opgenomen worden. Zodoende wordt er voor de desbetreffende sectie  veilig gesteld dat er slechts één trein het schaduwstation kan binnenrijden (op het moment dat de vorige trein het schaduwstation verlaten heeft).

Om een schaduwstation te vullen, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om een trein handmatig, d.m.v. de vrijgave toets, het schaduwstation in te laten rijden. De veelvoudige mogelijkheden die de combinatie van beide systemen levert, zullen u fascineren.


 b6 Art.nr. L 4060 – UBS 60 – Uitbreidingsbouwsteen voor blokbesturing UBS 15 / 20 / 21.

Met de uitbreidingsbouwsteen UBS 60 in combinatie met de blokbouwsteen USB 15, UBS 20 en UBS 21 kunnen spoorsecties, zoals schaduwstations of rangeergebieden, afgeschermd worden om de blokbeveiliging te waarborgen.
De functionaliteit komt overeen met die van de USB 50.


 b7

Art.nr. L 4090 – UBS 90 – Optrek- en afremregelaar.

Wanneer uw bloksecties een verlenging van de optrek- en afremtijd toelaten, kunt u deze tijden met de UBS 90 individueel verlengen. (Via een draaiknop kan de tijd optimaal ingesteld worden). UBS 90 wordt eenvoudig via een stekker met de UBS 10 respectievelijk UBS 50 verbonden en kan in een seinpaneel in gebouwd worden.


 b8

Art.nr. L 4101 – (NIET MEER LEVERBAAR) UBS 100 – De perfecte gelijkstroomvoeding voor bloksystemen.

De superzware 100 Watt / 5 A UBS-100 is zó ontworpen dat zij ook uitgebreide modelbanen met veel bloksecties van stroom kan voorzien. Hiermee vervalt de noodzaak van het verdelen van de bloksegmenten over meerdere trafo’s. De UBS 100 levert drie verschillende uitgangsspanningen (9V, 12V en 16V). Hiermee kan binnen de bloksecties de snelheid van een trein constant gehouden worden.

Art.nr. L 4102 – (NIET MEER LEVERBAAR) UBS 100 – De perfecte wisselstroomvoeding voor bloksystemen.

De superzware 100 Watt / 5 A UBS-100 is zó ontworpen dat zij ook uitgebreide modelbanen met veel bloksecties van stroom kan voorzien. Hiermee vervalt de noodzaak van het verdelen van de bloksegmenten over meerdere trafo’s. De UBS 100 levert drie verschillende uitgangsspanningen (9V, 12V en 16V). Hiermee kan binnen de bloksecties de snelheid van een trein constant gehouden worden.