Constante treinverlichting met LAUER DZB 50

De constante treinverlichtingsmodule DZB 50 draagt bij aan het voorbeeldig functioneren van uw conventionele gelijkstroom modelspoorbaan.

De module biedt de mogelijkheid om meerdere treinen te voorzien van gelijkmatig, helder verlichte frontseinen en rijtuigen. Dit alles onafhankelijk van rijsnelheid en ook bij stilstand!

Eenvoudige aansluiting:

De beide draden van de rijregelaar worden op de  klemmen “trafo” van de DZB 50 aangesloten. Voorts worden de rails door middel van twee andere draden aangesloten op de klemmen “Gleis” van de DZB 50.

Beschrijving

Het apparaat beschikt over een zogenaamde ‘helderheidregelaar’ om de intensiteit van de treinverlichting naar eigen wens aan te passen. Het regelbereik ligt tussen 5 en 15 volt.

Om een goed werkend spoorwegbedrijf op te bouwen moet voor elk lampje (peertje) een kleine bipolaire condensator voorgeschakeld worden. Deze condensator zorgt ervoor dat de normale rijspanning geblokkeerd wordt. Als er geen condensator voorgeschakeld wordt, bestaat het gevaar dat de verlichting doorbrandt omdat de verlichting, bij een maximaal opgeregelde trafo, van dubbele spanning wordt voorzien.

Het apparaat heeft voldoende vermogen, ook voor grote modelspoorbanen. Om ook modelspoorbanen met meerdere stroomkringen te voorzien van constante treinverlichting dient elke scheiding te worden overbrugd met een bipolaire condensator van 10 μF.

Bij het apparaat wordt een uitgebreide handleiding meegeleverd.

De DZB 50 is toepasbaar op analoge modelbanen van elke schaal die gevoed worden met gelijkstroom.

Niet geschikt voor wisselstroom of digitaal!

Technische gegevens:

Vermogen: 50 VA.

Regelbereik: 5 – 15 Volt, 14kHz.

Stroomverbruik: 3A.

Grootte LxBxH: 180x147x72 mm.

DBZ50 DZB50_thumb